Arrangör: Cats’ Corner

Lindy Hop är en streetjazzdans. Den utvecklades från många andra danser i slutet av 1920-talet och början av 1930-talet i Harlem, New York. Det är en partnerdans som vanligtvis görs för att swingjazzmusik och det är en av de mest improviserande, roliga och uttrycksfulla partnerdanserna som finns.

Man kan säga att det finns två huvuddelar av Lindy Hop, social dans och showdans. I social dans håller dansarna fötterna på golvet och alla rörelser görs på plats. Showdans å andra sidan har alla rörelser koreograferade och övade i förväg. De inkluderar även hopp, lyft och luftsteg där följarna kan kastas genom luften. I allmänna dansklasser undervisas endast social dans.

Lindy Hop är även känd under namnen jitterbug, swing och jive på vissa ställen. Men eftersom dessa namn betyder olika saker i olika områden och länder använder vi det ursprungliga namnet för att skilja det från de olika former av danser som har utvecklats senare från Lindy Hop.

Balboa är en form av en swingdans som dök upp på 1930-talet i Kalifornien. Balboa dansas med föraren och följaren tätt mot varanda, bröstkorg mot börstkorg, förning med kroppen och ett enkelt 8-slags fotarbete. Konsten i Balboa är den subtila kommunikationen mellan ledaren och följaren, som viktförflyttningar.

Balboa kan dansas i alla tempon men är allmänt känd som en snabb dans eftersom många swingdansare tenderar att byta till Balboa när musiken blir för snabb för att de ska kunna dansa lindy hop. Till långsammare musik kan Balboa göras med intrikat fotarbete och variationer.

Balboa kan även dansas i en variant där man dansar längre från varandra. Det heter då Bal-Swing och har många turer och figurer som andra swingdanser.

20-talcharleston är en singel- och pardans. Den dansas till 20-tals jazzmusik. Vi kallar det 20-talscharleston för att skilja det från Charleston-steg som ingår i Lindy Hop, vilket är en annan sak.

Shim Sham är en klassisk jazz-linedance som ursprungligen var en stepprutin. Nuförtiden känner swingdansare sannolikt till denna rutin. När låten ”Tain’t what you do” spelas kommer du att se dansgolvet bryta ut i Shim Sham.